Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 29-05-2018

Nyt udspil skal sikre kvalificeret arbejdskraft til virksomheder

Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job. Samlet foreslår regeringen at bruge 100 mio. kr. til de over 20 initiativer i år og 50-60 mio. kr. i årene fremover. Udspillet skal nu forhandles med partierne bag beskæftigelsesreformen.

Der er allerede mangel på kvalificeret arbejdskraft i flere brancher og i flere områder af landet. Antallet af faggrupper, hvor der er omfattende mangel, er på det højeste niveau i ti år, og der er rundt om i landet meldinger om mangel på mere end 160 faggrupper. For regeringen er det afgørende, at virksomhederne kan blive ved med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft, så de kan holde gang i væksten og skabe flere arbejdspladser. 

Med udspillet vil regeringen sikre, at virksomheder i hele landet har adgang til kvalificeret arbejdskraft. Centralt i udspillet er, at flere kontanthjælpsmodtagere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og at der skal være bedre muligheder for, at de kan blive opkvalificeret. 

Mindre end hver tredje kontanthjælpsmodtager er i dag jobparat. Resten – og det er knap 59.000 personer – er aktivitetsparate og står ikke til rådighed. Regeringen lægger op til, at alle aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, der er omfattet af 225-timersreglen, visiteres som jobparate og dermed får en hjælp med mere fokus på arbejdsmarkedet. Det drejer sig om godt 20.000 personer. Regeringen vil samtidigt udvide mulighederne for uddannelsestilbud i beskæftigelsesindsatsen, så flere kan blive opkvalificeret.   

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Hver eneste dag glæder jeg mig over, at vi oplever vækst og fremgang i Danmark. Beskæftigelsen har aldrig været højere, og rigtig mange mennesker er kommet i job og fået mulighed for at forsørge sig selv. Alene siden sommeren 2015 er der skabt 129.500 private job. Men jeg hører også næsten dagligt om virksomheder, der har svært ved at rekruttere medarbejdere. Uanset hvordan vi vender og drejer disse meldinger, er der brug for handling, så vi ikke gentager historien fra sidste opsving. Mangel på arbejdskraft må ikke blive en stopklods for dansk økonomi.

- Der er slet ingen tvivl om, at der fortsat er ledige i Danmark, som kan bidrage. Vi har alle et ansvar for, at de kommer i job og får glæde af opsvinget. Regeringen vil gøre godt 20.000 flere på kontanthjælp jobparate, så de løftes tættere på arbejdsmarkedet og bliver omfattet af en mere jobrettet indsats. Jeg tror også, at det gør en forskel, at vi nu sender et kraftigt signal til dem om, at vi tror på den enkelte. Samtidig er det afgørende, at ledige har de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger. Derfor vil vi blandt andet udvide den regionale uddannelsespulje, så kontanthjælpsmodtagere kan få flere muligheder for at få korte uddannelsesforløb inden for områder med mangel på arbejdskraft. 

Regeringen vil senere i år lancere et særskilt udspil, der skal styrke virksomhedernes mulighed for at ansætte kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at udenlandsk arbejdskraft har båret en stor del af jobfremgangen på det danske arbejdsmarked, og at virksomheder også i fremtiden får brug for at hente arbejdskraft til landet. Derfor vil regeringen i forlængelse af det, vi kommer med i dag, styrke mulighederne for, at virksomheder kan ansætte relevant udenlandsk arbejdskraft.

Udspillet er finansieret med bevillinger fra beskæftigelsesreformen, der ikke er blevet brugt. De fremadrettede tiltag er finansieret af puljen til uddannelsesløft.

Centrale forslag i regeringens udspil

  • Flere kontanthjælpsmodtagere visiteres som jobparate
  • Kontanthjælpsmodtagere omfattes af den regionale uddannelsespulje
  • 10 mio. kr. til at opkvalificere kontanthjælpsmodtagere til job i transportbranchen
  • 15 mio. kr. til at løfte læse-, skrive- og regneindsatsen
  • 20 mio. kr. til at ansætte uddannelsesambassadører i 20-30 kommuner, der skal øge kendskabet til uddannelsesløft
  • Uddannelsesløftet gøres mere fleksibelt og mindre bureaukratisk
  • Skærpede sanktioner for dagpengemodtagere ved selvforskyldt ledighed og manglende rådighed
  • Skærpede krav til dimittenders geografiske mobilitet
  • 25 mio. kr. til at styrke jobcentrenes service til virksomheder

Kontakt

Pressevagt

51232830