

Ny ret til tidlig pension
Fra 2022 får danskere med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv ret til at trække sig tidligere tilbage. Retten til tidlig pension er baseret på objektive kriterier og tager udgangspunkt i antallet af år på arbejdsmarkedet.
Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten indgik den 10. oktober 2020 en aftale om ret til tidlig pension.
Med aftalen får mennesker med lange og ofte hårde fysiske arbejdsliv ret til at trække sig tidligere tilbage. Retten til tidlig pension er baseret på objektive kriterier og tager udgangspunkt i antallet af år på arbejdsmarkedet.
Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen, mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen. Alderen for opgørelsen og antallet af år på arbejdsmarkedet vil følge med udviklingen i folkepensionsalderen.
Ud over beskæftigelse, hvad enten der er tale om lønmodtagere eller selvstændige, tæller også perioder med blandt andet dagpenge, sygedagpenge, deltidsarbejde, barselsorlov og obligatorisk praktikperioder med elevløn eller SU også med. På den måde bliver man ikke afskåret fra tidlig pension, hvis man fx har arbejdet deltid i mange år, været arbejdsløs af flere omgange eller har været i praktik under uddannelse.
Status 1. januar 2022
Fra 1. januar 2022 er de første borgere begyndt på tidlig pension:
- 3.700 personer er gået på tidlig pension 1. januar 2022.
- Knap 11.000 personer kan gå på tidlig pension i løbet af 2022.
Yderligere information
Søg om ret til tidlig pension
Lovgivning: Udmøntning af aftalen
Lovforslaget, der udmønter aftalen, er vedtaget i Folketinget den 21. december 2020.
Find lovforslaget, L 104, på Folketingets hjemmeside Læs pressemeddelelse: "Tidlig pension vedtaget: 41.000 får ret til at trække sig tilbage før pensionsalderen", 21. december 2020 Læs pressemeddelelse "Tidlig pension fremsat: Retfærdigt og økonomisk ansvarligt", 18. november