

Ny orlovsmodel - øremærket orlov
Med de nye regler deles orloven lige mellem forældrene. Hver forælder får øremærket det samme antal uger med mulighed for, at man kan overføre nogle af ugerne til hinanden.
Til august bliver orlovsreglerne ændret. Alle, der har født eller adopteret børn den 2. august 2022 eller senere, bliver omfattet af de nye regler.
Det samlede antal orlovsuger med ret til barselsdagpenge er uændret. Forældre har tilsammen ret til 48 ugers orlov med barselsdagpenge efter barnets fødsel. Derudover vil mødre fortsat have ret til fire ugers orlov før fødslen med barselsdagpenge.
Som noget nyt bliver de 48 ugers orlov delt ligeligt mellem forældrene, så hver forælder som udgangspunkt har 24 ugers orlov efter fødslen med barselsdagpenge. Ud af de 24 uger skal to af ugerne ligesom i dag holdes i forbindelse med fødslen.
For lønmodtagere vil yderligere ni uger være øremærket. Det betyder, at i alt 11 orlovsuger med barselsdagpenge er øremærket og kan derfor ikke overdrages til den anden forælder. De resterende 13 uger med barselsdagpenge kan man derimod overdrage til den anden forælder, hvis man ikke selv ønsker at holde orloven.
Som reglerne er i dag, har forældrene tilsammen 48 ugers orlov med barselsdagpenge, hvor 14 uger er øremærket moren, to uger er øremærket faren, og resten af ugerne med dagpenge (32 uger) kan forældrene dele mellem sig.
Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.
Få overblik over den nye orlovsmodel
Begge forældre har – præcist som i dag – ret til to ugers øremærket orlov i forbindelse med fødslen.
Hvis man er lønmodtager, vil yderligere ni uger være øremærket, og de ni uger skal holdes, inden barnet fylder et år.
Hvis man ikke holder de øremærkede orlovsuger, bortfalder barselsdagpengene. Det er ikke muligt at overdrage de øremærkede uger med dagpenge.
De uger med barselsdagpenge, som ikke er øremærket, kan forældrene vælge at overdrage til hinanden.
Er man lønmodtager, kan man som udgangspunkt vælge at overdrage 13 uger (24-9-2 uger) med barselsdagpenge til den anden forælder.
Er man ikke lønmodtager, men i stedet fx selvstændig, ledig eller studerende, er man ikke omfattet af reglerne om øremærkning. Der gælder derfor nogle andre regler for overdragelse af orloven.
Er man som mor ledig eller studerende, kan man overdrage op til 14 orlovsuger til den anden forælder. Men hvis man som mor er selvstændig, kan man overdrage yderligere otte orlovsuger til den anden forælder (8+14 uger).
Hvis man som far eller medmor er ledig, selvstændig eller studerende, er det derimod muligt at overdrage op til 22 orlovsuger til den anden forælder
Fra den 1. januar 2024 bliver det muligt for soloforældre at overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem, og for LGBT+ familier bliver det muligt at overdrage orlovsuger til sociale forældre.
Hver forælder har som udgangspunkt ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen, hvor i alt 11 uger (2+9 uger) er øremærket, mens de resterende 13 uger kan overdrages til den anden forælder.
Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.
Uanset om forældrene er lønmodtagere, selvstændige eller ledige, får de som udgangspunkt hver 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen.
Reglerne om ni ugers øremærket orlov med barselsdagpenge gælder kun for lønmodtagere. Er man ikke lønmodtager, kan man derfor vælge at overdrage op til 22 ugers orlov (24-2 uger) med barselsdagpenge til den anden forælder.
Hvis man ved siden af sine studier eller sin selvstændige virksomhed har arbejde af et vist omfang som lønmodtager, vil man blive anset for at være lønmodtager med den konsekvens, at man er omfattet af den øremærkede orlov.
Mor er lønmodtager, far er selvstændig
Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.
Mor er selvstændig, far er lønmodtager
Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.
Både mor og far er selvstændige
Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.
Soloforældre har ret til samme orlov som i dag – 46 orlovsuger med barselsdagpenge efter fødslen. Det gælder, uanset om forælderen er lønmodtager, selvstændig eller ledig.
Som noget nyt sidestilles solofædre og solomødres orlovsperiode, så begge får ret til at holde op til 46 ugers orlov med barselsdagpenge.
Derudover får soloforældre fra den 1. januar 2024 mulighed for at overdrage den del af orloven, som ikke er øremærket, til et nærtstående familiemedlem. Det kan enten være til bedsteforældre eller søskende. Hvis der er tale om, at den ene forælder er død, er der mulighed for at overdrage orlovsuger til den afdødes forældre eller søskende. Det nærtstående familiemedlem skal afholde orloven, inden barnet fylder ét år.
Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.
Fra den 1. januar 2024 forbedres LGBT+ familiers orlovsmuligheder. Barnets retlige forældre får mulighed for at overdrage de uger, som ikke er øremærket, til sociale forældre.
Målgruppen for sociale forældre er:
- Den retlige forælders ægtefælle
- Den retlige forælders samlevende, som har levet i et ægteskabslignende forhold med en forælder i mindst to år
- En kendt donor med en forældrelignende relation til barnet
- Den kendte donors ægtefælle eller samlevende med en forældrelignende relation til barnet
Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.
Ikrafttrædelser
- Den nye orlovsmodel gælder for alle, der får børn den 2. august 2022 eller senere.
- De nye regler for LGBT+ familier får virkning for familier, der får børn den 1. januar 2024 eller senere.
- De nye regler for soloforældre gælder for alle, der får børn den 1. januar 2024 eller senere.
Ofte stillede spørgsmål
Du er omfattet af den nye orlovsmodel, hvis dit barn fødes den 2. august 2022 eller senere. Er dit barn født før den 2. august 2022, er du som udgangspunkt omfattet af den nuværende orlovsmodel.
Fra den 1. januar 2024 vil det desuden blive muligt for soloforældre at overdrage en del af orloven til nærtstående familiemedlemmer, og LGBT+ familier får mulighed for at overdrage orlovsuger til sociale forældre.
Med den nye orlovsmodel vil der stadigvæk være fleksible rammer for fordeling af orlov mellem forældrene.
Den nye orlovsmodel betyder, at der sikres en ligelig fordeling af orlov mellem mødre og fædre, så både mor og far som udgangspunkt får 24 ugers orlov hver efter barnets fødsel.
Hvis mor og/eller far er lønmodtagere, vil ni ud af de 24 orlovsuger efter barnets fødsel være øremærket til mor og/eller far som følge af EU’s orlovsdirektiv. De ni uger skal både mor og far afholde inden for det første år efter barnets fødsel.
Den nye orlovsmodel betyder også, at soloforældre får mulighed for at overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem. Solofædre bliver ligestillet med solomødre i forhold til antallet af orlovsuger efter fødslen, så både solofædre og solomødre får 46 ugers orlov hver.
Den nye orlovsmodel betyder samtidig, at LGBT+ familier får mulighed for at fordele orloven mellem op til fire forældre.
At orlov er øremærket betyder, at du ikke kan overdrage retten til barselsdagpenge under orloven til en anden forælder eller andre.
Du kan derfor kun selv afholde den orlov med dagpengeret, der er øremærket til dig. Afholder du ikke de orlovsuger, der er øremærket til dig, bortfalder de.
At orlov kan overdrages betyder, at du kan give orloven med barselsdagpengeret til fx den anden forælder.
Du vælger derfor selv, om du vil holde alle orlovsugerne, eller om du vil overdrage alle eller nogle af ugerne.
De nye orlovsregler betyder, at der skabes særlige muligheder for, at soloforældre og LGBT+ familier kan overdrage orlov til andre.
Med den nye orlovsmodel er udgangspunktet, at hver forælder får 24 ugers orlov med ret til barselsdagpenge efter barnets fødsel.
Anm.: De ni øremærkede orlovsuger gælder kun for lønmodtagere.
Udgangspunktet er, at mor og far hver især har 24 ugers orlov med ret til barselsdagpenge efter fødslen.
Mor vil fortsat have ret til fire ugers orlov før fødslen – præcis ligesom med den nuværende orlovsmodel.
Forældre, der er lønmodtagere, kan som udgangspunkt overdrage op til 13 ugers orlov til hinanden. De resterende 11 ugers orlov (2 + 9 orlovsuger med barselsdagpenge), der er øremærket til hver forælder, kan ikke overdrages. De bortfalder derfor, hvis de ikke benyttes.
Hvis mor overdrager alle sine 13 uger til far, vil han kunne holde op til 37 ugers orlov med barselsdagpenge. Og omvendt hvis far overdrager alle sine uger til mor, vil hun kunne afholde 37 ugers orlov efter fødslen.
Det afhænger af, om far er lønmodtager.
Hvis far er lønmodtager, er der øremærket ni orlovsuger til ham ud over de to uger i forbindelse med fødslen- De 11 øremærkede uger kan ikke overdrages til mor. Far kan til gengæld godt vælge at overdrage enten alle eller nogle af de resterende 13 orlovsuger til mor.
Hvis far ikke er lønmodtager, er der ikke øremærket orlovsuger til ham. Far kan derfor overdrage op til 22 orlovsuger til mor, hvis han ønsker det.
Du skal ikke holde orlov som far, hvis du ikke ønsker det.
Som far får du som udgangspunkt ret til 24 ugers orlov efter barnets fødsel.
Er du lønmodtager, kan du som udgangspunkt vælge at overdrage 13 ugers orlov eller blot nogle af ugerne til den anden forælder. De resterende 11 ugers orlov (2 + 9 orlovsuger) er til gengæld øremærket dig.
Hvis du vælger ikke at afholde de øremærkede orlovsuger, bortfalder de. To ud af de 11 ugers øremærket orlov er den fædreorlov, du som far allerede har lige efter fødslen med de nuværende orlovsregler.
Det afhænger af, hvilken overenskomst du som far er dækket af. Eller om du har lavet en aftale med din arbejdsgiver om fuld løn under barsel.
Hvis du ikke er dækket af en overenskomst, vil det afhænge af den enkelte ansættelseskontrakt. Hvis hverken overenskomsten eller ansættelseskontrakten regulerer spørgsmålet, vil du i stedet have ret til barselsdagpenge.
Fx blev det i forbindelse med overenskomstforhandlingerne på industriens område i 2020 aftalt at øremærke otte ugers orlov med fuld løn til fædre.
LGBT+ familier får fra den 1. januar 2024 mulighed for, at barnets to retlige forældre kan dele en del af orloven med op til to sociale forældre. Det gælder de orlovsuger, som ikke er øremærkede, og som derfor kan overdrages.
Det vil sige, at den nye orlovsmodel giver mulighed for, at man kan fordele de orlovsuger, der kan overdrages, mellem op til fire forældre.
En social forælder kan kun få orlov, hvis en retlig forælder ønsker at overdrage nogle af eller alle sine orlovsuger.
Sociale forældre, der får overdraget orlov fra retlige forældre, skal opfylde de almindelige krav i barselsloven for at få ret til barselsdagpenge.
Du er en social forælder, hvis en eller flere af følgende beskrivelser passer på dig:
- Du er gift med en retlig forælder til barnet
- Du bor sammen med en retlig forælder
- Du er en kendt donor med en forældrelignende relation til barnet
- Du er gift med og/eller bor sammen med den kendte donor, der har en forældrelignende relation til barnet
Med den nye orlovsmodel vil enlige forældre (soloforældre) fortsat have ret til al orloven – præcis som de har med den nuværende orlovsmodel. Det betyder, at du som soloforælder kan afholde op til 46 ugers orlov.
Det gælder både solofædre og solomødre, som fremover vil være sidestillet i forhold til orlovslængde. Både solomødre og solofædre kan afholde op til 46 ugers orlov.
Soloforældre får desuden fra den 1. januar 2024 mulighed for at overdrage den del af orloven, som ikke er øremærket, til et nærtstående familiemedlem – eksempelvis bedsteforældre.
Uanset om du er er lønmodtager, selvstændig eller ledig, får du som forælder i udgangspunktet ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen. Retten til barselsdagpenge forudsætter, at du opfylder de almindelige krav i barselsloven – præcis ligesom med den nuværende orlovsmodel.
De ni ugers øremærket orlov med barselsdagpenge gælder kun for lønmodtagere. Er du selvstændig, har du derfor mulighed for at overdrage op til 22 ugers orlov (9 + 13 orlovsuger) til den anden forælder.
Du er selvstændig, når du udelukkende arbejder for egen regning, for egen risiko og i eget navn, er momsregistreret og din indtjening beskattes som B-indkomst. Derudover betragtes du også som værende selvstændig, hvis du er ansat i dit eget ApS eller A/S selskab, ejer selskabet 100 procent og ikke har øvrig lønindkomst.
Endelig vil du som selvstændig kunne undtages fra de ni ugers øremærket orlov, hvis du efter ansøgning vurderes at kunne betragtes som reel ejer af selskabet, ikke modtager øvrig lønindkomst og ikke er under instruktion fra anden side.
Hvis du ved siden af din selvstændige virksomhed har arbejde af et vist omfang som lønmodtager, antages du at være lønmodtager med den konsekvens, at du er omfattet af den øremærkede orlov.
Den nye orlovsmodel gælder som udgangspunkt for forældre, der har ret til barselsdagpenge.
Men en forælder, der ikke selv har ret til barselsdagpenge, kan stadig overdrage ret til barselsdagpenge til den anden forælder.
Det gælder også for forældre, der er studerende. På denne måde stilles forældre, hvor den ene er studerende og den anden er i beskæftigelse, ligesom i dag.
For forældre, der er studerende, gælder der desuden særlige regler i forhold til SU og tilrettelæggelse af studiet.
Hvis du ved siden af dine studier har arbejde af et vist omfang som lønmodtager, antages du at være lønmodtager med den konsekvens, at du er omfattet af den øremærkede orlov.
Hvor mange uger af orloven, du kan vælge at gemme til at afholde, når barnet er blevet ældre, afhænger af, om du er lønmodtager.
De første to uger af orloven skal begge forældre holde i forbindelse med fødslen.
Hvis du er lønmodtager, skal de ni øremærkede uger afholdes, inden barnet fylder et år.
Det betyder, at de øvrige orlovsuger som udgangspunkt kan udskydes og afholdes, indtil barnet fylder ni år efter samme principper som i dag. Er man som forælder lønmodtager, har man ret til at udskyde fem af ugerne til senere, hvis man varsler sin arbejdsgiver om det. Farens øvrige otte uger vil kunne udskydes efter aftale med arbejdsgiveren.
Lovforslag om forbedrede orlovsmuligheder
Den 26. april 2022 fremsatte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard et lovforslag, der blandt andet har til formål at forbedre orlovsvilkårene for trillingeforældre. Med lovforslaget indføres en særlig ret til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge til forældre, der får tre eller flere børn ved samme fødsel.
Derudover indføres med lovforslaget en række andre forbedringer på orlovsområdet, såsom at lønmodtagere får ret til omsorgsorlov i fem arbejdsdage om året.
Læs mere om lovforslaget på Folketingets hjemmeside Læs nyheden: "Ministeren fremsætter lovforslag om forbedringer på orlovsområdet", 26. april 2022Yderligere information
Baggrund: EU's orlovsdirektiv
I juni 2019 vedtog EU direktivet om balance mellem arbejdsliv og privatliv for forældre og omsorgspersoner (orlovsdirektivet), der gælder for lønmodtagere.
Med direktivet øremærkes ni ugers forældreorlov til begge forældre. Formålet er at skabe en bedre balance mellem arbejds- og familieliv.
EU-direktivet skal være gennemført i de enkelte medlemslande senest den 2. august 2022.